z?n¿nzen!


Maak kennis met zenmeditatie

Hartje Amsterdam, op loopafstand van het CS, ligt Zen Centrum Amsterdam. Je kunt er vrijwel dagelijks mediteren, al dan niet onder begeleiding van een ervaren docent. Ben je een beginner? Vier keer per jaar start er een serie van acht introductiebijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn een goede manier om te ontdekken wat meditatie met je doet. Al ervaring met zen? Dan kun je je aanmelden voor een van de vaste avonden, meedoen tijdens een weekend of sesshin, of de studiebijeenkomsten van Niko Tenko Roshi volgen. Vrij zitten kan ook. We bieden de mogelijkheid dagelijks zonder begeleiding te mediteren.


Introductiebijeenkomsten

▸ Aanmelden

Tijdens de introductiebijeenkomsten maak je kennis met zenmeditatie. Je leert fysiek en mentaal een goede houding aan te nemen en krijgt technieken aangereikt die je helpen bij het mediteren. De leraar vertelt ook een en ander over de ins en outs van zen: de geschiedenis van het zenboeddhisme, verschillen met andere vormen van meditatie en de gang van zaken tijdens de vaste zen avonden. Kortom: de bijeenkomsten geven een goed beeld van wat je wel en niet kunt verwachten. Is het zitten op een kussentje lastig voor je? Geen probleem. Het centrum beschikt over meditatiebankjes en gewone stoelen.

Donatie-suggestie: € 125

Data 2019

 • Wo 9 jan – 6 mrt (niet op 27 feb)
  Tijd: 20.15 – 21.45 u
  olv Marieke Virya Sensei
 • Ma 11 mrt – 6 mei (niet op 22 april)
  Tijd: 18 – 19.30 u,
  olv Lolit Sensei.

Introductie-ochtend zazen

▸ Aanmelden

Zazen – het Japanse woord voor zenmeditatie – vormt het hart van de zenbeoefening. Als je hieraan wil proeven, ben je zeer welkom op zaterdagmorgen, voor een intro zazen van anderhalf uur onder leiding van Julia Jinne Sensei.

Data 2019

 • Tijd: 10-11.30 u,
 • donatiesuggestie: € 15,
 • za 16 feb, 9 mrt, 8 juni.

Inleiding zenboeddhisme

▸ Aanmelden

Wat is zenboeddhisme, wat is de ‘backbone’ van het zenboeddhisme? Julia Jinne Sensei gaat daar op dezelfde zaterdagen als de introductie-ochtend zazen op in, zodat je deze twee bijeenkomsten kan koppelen, maar ook los van elkaar kan volgen.

Data 2019

 • Tijd: 13-14.30 u,
 • donatiesuggestie: € 15,
 • za 9 mrt en 8 juni.

leraren

Het Zen Centrum heeft enkele ervaren leraren en wordt geleid door Tenko Roshi.

Evelien Veenhuizen maakte een filmische impressie van Zen Centrum Amsterdam