Een avond met Yamamoto Roshi

16 mrt 2018

Donderdagavond 24 mei geeft Yamamoto Roshi een teisho in Zen Centrum Amsterdam.

Donderdag 24 mei 2018
Tijd: 19.30 – 21.30.
deur open vanaf 19 u.

Programma

  • aanvang om 19.30
    welkom,
    korte periode zazen.
  • teisho/voordracht van Roshi
    gelegenheid voor vraag en antwoord
  • afsluiting om 21.30

Toegang: gratis, een donatie voor de avond is welkom.

Yamamoto Roshi is een Japanse leken-zenmeester en hij is direct verbonden met onze bloedlijn van zenmeesters. Hij is een jongere dharmabroer van Maezumi Roshi. Beiden waren student van Koryu Roshi, die in de tweede helft van de vorige eeuw een gerenommeerd leken-leraar was in de rinzai-traditie. Niko heeft een foto van hem hangen in de daisankamer en hij wordt genoemd in de toewijding tijdens de service.
Yamamoto Roshi is een inspirerende zenmeester en energiek spreker met een krachtige aanwezigheid. In Japan leidt hij veel sesshins, richt zich voornamelijk tot leken en heeft een aantal opvolgers. De laatste jaren is hij regelmatig in Polen geweest en dan bezoekt hij ook Zen River. Dit jaar is hij er als gast leraar in de sesshin van 17 tot 22 mei.

Voor ons is deze avond een mooie gelegenheid om van één van onze wortels te proeven. Via Genpo Roshi en Maezumi Roshi hebben we een directe verbinding met Japan en de eeuwenoude zentraditie. Bovendien is het voor ons als leken-sangha interessant om kennis te nemen van deze Japanse leken-zenmeester. Bijvoorbeeld: Hoe ziet hij de kwestie van leek versus monnik? En wat is de kern van zen en zentraining? Yamamoto Roshi is hoofd van de Shakyamuni-kai, de sangha lijn gestart door Koryu’s leraar, Joko Roshi.

Deze avond is ook een bijzondere gebeurtenis doordat Yamamoto Roshi zijn voordracht in het Japans zal doen. Weinigen van ons zullen direct de betekenis van het gesprokene kunnen verstaan, hetgeen een mooie uitnodiging is om het onderricht tot ons te nemen via de intonatie en expressie van de spreker.
Gelukkig is Yamamoto Roshi vergezeld van zijn vaste vertaler Hojun-san, een Poolse opvolger binnen onze traditie die in Japan woont. Hij verzorgt de vertaling in het Engels.