Zenweekend september - oktober

‘Moge alle wezens gelukkig zijn.’ Zo begroette men elkaar ten tijde van de Boeddha. Hier spreekt het onbegrensde hart, midden in de oceaan van lijden.

In de dagelijkse omgang wensen wij iedereen een mooie vrije zomertijd toe, het beste, een fijne verjaardag, succes met alles en vrede in het nieuwe jaar. ‘Ik beloof gelukkig te zijn, met compassie voor alle wezens’ luidt het 9e voorschrift.

Hiertoe de keuze voor de 4 Brahmavihara’s als onderwerp voor dit weekend. Ze gaan over het cultiveren van wat we zijn. Ze worden omschreven als 4 universele hartkwaliteiten, onmetelijkheden, verheven gemoedstoestanden, spirituele vrienden of deugden:

 1. Karuna: mededogen, compassie,
 2. Metta: liefdevolle vriendelijkheid,
 3. Mudita: medevreugde en
 4. Upekkha: gelijkmoedigheid.

Aangeboren kwaliteiten van de geest.

Tevens neem ik het prachtige boekje mee van Robert A. Johnson: ‘Owning Your Own Shadow, Understanding the Dark Side of the Psyche’

Het is helaas niet in het Nederlands te vinden. 

Alvast een stukje (pag. 8) in een eigen vertaling:

Het goud in de schaduw erkennen is doodeng. Het verscheurt meer om te ontdekken dat je een diepgaand nobel karakter hebt dan om te ontdekken dat je ‘a bum’ bent. (’n achterste, volgens ’t woordenboek) Natuurlijk ben je beiden; maar iemand ontdekt deze twee elementen niet tegelijkertijd. Het goud is gerelateerd aan onze hogere roeping en dit kan in bepaalde stadia in het leven moeilijk te accepteren zijn. Het goud negeren kan even schadelijk zijn als het negeren van de duistere kant van de psyche en sommige mensen kunnen mogelijk aan een hevige schok of ziekte lijden alvorens te leren hoe het goud te bevrijden.

Van harte welkom!

Alle goeds,

Joke Dajun

 • _Tijd: za 15 - 21 uur, zo 10 - 17 u,
 • _aanmelden voor donderdagmiddag 21 september via het webformulier op deze pagina,
 • _donatiesuggestie: € 50 per dag.

Zenweekenden 2023

 • _30 sep /1 okt o.l.v. Joke Dajun Roshi,
 • _25/26 nov o.l.v. Meindert Seiju Roshi.

Zenweekenden 2024

 • _27/28 jan o.l.v. Joke Dajun Roshi,
 • _23/24 mrt o.l.v. Lolit Sensei,
 • _20/21 april o.l.v. Meindert Seiju Roshi,
 • _25/26 mei o.l.v. Marieke Virya Sensei.

Meditatie ervaring is gewenst.

za 30 sep - zo 1 okt 2023

meld je aan

Naam
Ik kom op
Nieuwsbrief