Zen in de Pod 8: zen en de samoerai

In gesprek met Pablo M. Lamberti

Remco Pijpers

"Een samoerai gebruikt het zwaard om leven te geven en wint zonder te hoeven vechten." Dat is de kern van Japanse krijgskunst. Het is een levensweg. In deze podcast vertelt filosoof Pablo M. Lamberti over de raakvlakken tussen de samoerai en het zenboeddhisme. Zen had een sterke invloed op de Japanse krijgerscultuur, waarover Lamberti aanstekelijk schrijft in zijn boek: 'Strijdvaardig leven. In het spoor van Socrates, Seneca en de samoerai'.

Strijdvaardig leven van Pablo M. Lamberti

In de klassieke oudheid en in het Japan van de samoerai waren filosofie en krijgerschap nauw met elkaar verbonden. De krijger-filosoof vergaarde wijsheid maar paarde die aan strijd en actie. In zijn boek staat Pablo Lamberti, zelf niet onervaren in de edele vechtsporten, stil bij de inzichten van krijger-filosofen uit het oude Griekenland, Rome en Japan. Strijdvaardig leven is een kwestie van kennen en kunnen, schrijft hij, een praktische levenshouding die ook richting kan geven in de 21e eeuw.

Omdat 'Zen in de pod' een podcast is over zen, bevragen we Lamberti over de 'lege geest' van de samoerai en de banden met zen.

Pablo Lamberti
Download PDF