Zen in de pod

De serie podcasts van het Zen Centrum Amsterdam, gemaakt door Remco Pijpers

Misha Belien is filmmaker en zenboeddhist, actief bij Zen Centrum Nijmegen. In deze podcast van Zen Centrum Amsterdam staat hij stil bij een belangrijke inspiratiebron voor zijn beoefening - zijn ouders.

In zijn nieuwe boek neemt Dick Verstegen, geestelijk leider van Zen Centrum Nijmegen, ons mee in de mysterieuze werkelijkheid. "Wat een groots geheim gaat er schuil in en achter de werkelijkheid!"

Welke sutra inspireert je, en waarom? Dat vroegen we aan Victor Melenhorst, expert in oosterse filosofie en mindfullnestrainer, docerend aan onder meer de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij koos de Vinaya waarin wordt ingegaan op de skandha's.

Met dank aan Thomas Veenstra.

Janwillem van de Wetering is bij het grote publiek bekend als schrijver van de detectives Grijpstra en De Gier. Maar hij was ook een van de eersten die Nederland liet kennismaken met het zenboeddhisme. Dat deed hij onder andere  met het boek De lege spiegel.

"Een samoerai gebruikt het zwaard om leven te geven en wint zonder te hoeven vechten." Dat is de kern van Japanse krijgskunst. Het is een levensweg. In deze podcast vertelt filosoof Pablo M. Lamberti over de raakvlakken tussen de samoerai en het zenboeddhisme.

Meindert van den Heuvel vertelt in deze podcast over de Japanse Bankei Yotaku, die leefde van 1622 tot 1693.

Nico Tydeman vertelt in deze podcast over de dichter Paul Celan en diens tragische leven. Een belangrijke inspiratiebron voor Celan was Meister Eckhart. 

In deze video draagt Paul Celan zijn beroemdste gedicht voor: Todesfuge. 

Michel Dijkstra is expert op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek.

Dick Verstegen is zenleraar in Nijmegen, auteur en coach. In 2017 kreeg hij Dharma-transmissie van Nico Tydeman, die hem de naam Butsugen (Boeddha-oog) gaf. We vroegen Dick: wie is je inspiratiebron op het zenpad? Zijn antwoord: de Poolse dichteres Wislawa Szymborska.

Brazier is is psychotherapeut en zenleraar in de Amida Order, een school in het Zuivere Land Boeddhisme. Tevens is hij schrijver van tal van boeken over het boeddhisme. Zijn laatste boek gaat over Dogen en heet: The Dark Side of the Mirror. Forgetting the Self in Dogen's Genjo Koan.

Zen Centrum Amsterdam maakt 'Zen in de Pod': podcasts over zen en mystiek. Met zenleraren en experts gaan we in gesprek over hun boeddhistische en mystieke inspiratiebronnen. In de tweede aflevering staan we stil bij Chogyam Trungpa Rinpoche. 

Zen Centrum Amsterdam lanceert 'Zen in de Pod': podcasts over zen en mystiek. Met zenleraren en experts gaan we in gesprek over hun boeddhistische en mystieke inspiratiebronnen. In de eerste aflevering staan we stil bij Simone Weil.