Verre nabijheid
Geliefde Sangha,
Deo Vacare
“Deo Vacare” zag ik staan boven de kerk van de Abdij van Egmond, waar we in liepen om de vespers bij te wonen. Vrij van God mompelde ik. Maar letterlijk betekent het “vrij voor God”. Vacare, leegmaken, beschikbaar zijn, vrijmaken, waar ons woord vakantie van afstamt.
Het raakte me, omdat ik die vraag met me meedraag: ben ik beschikbaar? Ben ik volledig beschikbaar? De beschikbaarheid is een terugtrekkende beweging, zo beschrijft Simone Weil in het boek “Totale beschikbaarheid”. Simone schrijft: “God heeft zich al scheppend teruggetrokken uit dit universum. Hij is afwezig, maar toch is Hij nog ergens in dit universum present: in de vrijheid van de mens.”
Loinprès
Nog maar net leerling van Nico las ik in zijn prachtige boek Dansen in het duister (Deel II, Hoofdstuk 1, Liefdevolle Contemplatie) over deze merkwaardige nabijheid van de teruggetrokkenheid. Nico schrijft: “Zij voelt de merkwaardige nabijheid van zijn teruggetrokkenheid.”
En precies op deze verre nabijheid (oftewel eros/mystiek) wil ik in de zondagochtendmystiek verder doorgaan. Dorothee Solle noemt het in haar boek “Gij stil geschreeuw” loinprès, naar de benaming die de lyriek van de troubadours en de mystieke poëzie aan de geliefde hebben gegeven.
Of zoals de Japanse Zenmeester Daito Kokushi het formuleerde:
“Boeddha en ik, miljoenen lichtjaren van elkaar verwijderd,
ontmoeten elkaar elk ogenblik;
oog in oog, de gehele dag door,
toch is er geen moment dat we elkaar zien.”
Weerzien
Wij gaan elkaar begin september weer zien!
Meteen de 1e september al de ochtend mystiek. En uiteraard beginnen dan ook de dinsdagavonden, die we gevieren (op toerbeurt) blijven begeleiden. Lolit begeleidt de maandagavonden en Marieke de woensdagvonden. Er start een nieuwe introductiecursus op 5 september.
Dankbaar ben ik dat Nico Tenko Roshi ons in zijn afwezigheid zo nabij is door de studieklas te blijven geven, te beginnen op 5 september, dit keer over het mysterie van goed en kwaad. Komt allen, maar geef je wel op bij info@zenamsterdam.nl.
Waar ik ook erg naar uitkijk is de lezing van Piet van Leeuwen op 14 september over sterven. Piet, voorheen hospice-arts, begeleidde mensen vele jaren lang bij het stervensproces. Wat is sterven? Het is te doen, schrijft Piet. Komt allen, neem introducees mee als je wil, maar geef je wel vooraf op bij info@zenamsterdam.nl en maak € 15 vooraf over.
Last but not least. Aan het begin van dit nieuwe seizoen kent ook onze website (www.zenamsterdam.nl) een nieuw begin! Een geheel nieuwe site. Met heel veel dank aan Alfred Marseille voor het bouwen van deze site en aan Anchorette Koolman voor het ontwerp. Ook heel veel dank aan Marieke Heijman die dit alles begeleidde en aan Harry Stein die met Marieke zorgt voor het tekstontwerp.
Ik kijk er naar uit jullie allemaal te weerzien.
Gassho en liefs,
Julia Jinne Veldkamp