Traditie en lineage

Zen Centrum Amsterdam werd in 1992 opgericht door Nico Tenko Roshi. Begin 2019 heeft hij de leiding overgedragen aan Joke Dajun Roshi, Lolit Abhaya Sensei, Marieke Virya Sensei en Julia Jinne Sensei.

Het zencentrum staat in de lijn van Maezumi Roshi en Genpo Roshi. De bron is uiteraard Shakyamuni Boeddha. Binnen het zenboeddhisme vind je twee belangrijke stromingen: rinzai en soto. Het hart van beide stromingen is zazen maar er zijn twee belangrijke verschillen.

Binnen de Rinzai school is het doel verlichting. Dat wordt bereikt door het vuur op te stoken. Zitten met het gevoel dat je haar in brand staat! Zenmeester Lin-Chi: “Zie de ware mens, zonder rang of stand. Kijk! Kijk!”
Binnen de Soto school is de weg zélf het doel en expressie van verlichting. Zenmeester Dogen: “Het zelf vergeten is verlicht worden door de tienduizend dingen..”
Zen Centrum Amsterdam behoort tot de Sotoschool.

Interessant is dat Maezumi Roshi, de stichter van onze zenschool, transmissie kreeg van zowel Rinzai als Soto leraren.

Maezumi Roshi (1931-1995), geboren in Japan, kreeg transmissie van drie verschillende leraren waardoor hij zowel de soto als de rinzailijn kon doorgeven. In 1956 kwam hij als zenpriester naar de Verenigde Staten waar hij onder meer het Zen Center of Los Angeles en de White Plum Asangha oprichtte. Hij gaf transmissie aan totaal twaalf zenleraren.

Genpo Roshi (1944, USA) ontving dharmatransmissie van Maezumi Roshi. Hij richtte onder meer Kanzeon Zen Center en de internationale Kanzeon Sangha op waar Zen Centrum Amsterdam onder valt. Geïnspireerd door Hal en Sidra Stone ontwikkelde hij Big Mind Big Heart, een combinatie van Voice-Dialogue en Zen. Hij heeft tot nu toe aan meerdere Amerikaanse en Europese zenleraren transmissie gegeven. In 2004 gaf hij Niko Tenko Roshi Dharma-transmissie en in 2018 Inka, ‘the final seal of approval’.

Inmiddels zijn er meerdere meditatie-scholen in Nederland die werken vanuit onze zentraditie en lineage. Op de site van het Kanzeon Zen Centrum Den Haag staat een volledige lijst.