MAHA SANGHA

Ooit vond op Ameland eens per jaar de Maha Sangha Gathering plaats o.l.v. Genpo Roshi. Nu dit geschiedenis is zijn we blij met iedere gelegenheid die de kans biedt onze grote-zen-familie te ontmoeten. De ontroering, om na zoveel jaren te zien en te voelen hoe vergankelijkheid door ons heen trekt.
De onvermijdelijke ups en downs. Ouder worden. Kwetsbaarder. Hopelijk helderder en misschien ook milder. Bijeenblijven. Berouw tonen over blinde vlekken. Verlangen naar het goede bewaren en, inclusief alles, doorgaan met onze beoefening.

Afgelopen zomer kwamen Genpo Roshi en zijn vrouw Charlotte Jigen Juul een weekend naar de zendo. Mooie, warme dagen en prachtig onderricht. Op natuurlijke wijze vervlecht Genpo R. onderwerpen en vragen met Big Mind/Big Heart. Er vond eerlijke communicatie plaats over de pijn uit het verleden. Luisterend. Helend. Heilzaam.

En Zen River vierde hun 20-jarig bestaan!
Alweer 20 jaar geleden dus, kwamen Tenkei Roshi en Myoho Roshi zonder bezit naar Nederland met de vraag: Hoe verder?
Samen met Peter Gakudo den Hollander en Anjo Koren Kasman begonnen ze in Uithuizen hun droom te leven en zie eens waar vertrouwen, toewijding, geduld en niet te vergeten keihard werken toe geleid heeft!

We mogen er een nachtje logeren. Genno Roshi en Michel Genko Sensei zitten tegenover ons. We genieten van de swingende service met die enorme trom en de mokugyo, viool, accordeon, basgitaar en zingen natuurlijk. Klinkklare vreugde waardoor ik, diep vanuit het bekken, wel moet meedeinen op de golven. Ik vind het inspirerend wat Tenkei R. erover zegt: ‘Tijdens zazen zitten we stil op het kussen, maar de service vieren we! Eén lichaam vormend. Daar heb je een choreografie voor nodig.’
Ach, er is nog veel meer te vertellen. Eren en danken in de tuin bij de gedenkplaats van Maezumi Roshi. Een werkelijk verrukkelijke lunch.
Feestelijke toespraken. Cadeaus. Heerlijke muziek en tijd voor contact!

In Nijmegen opende Dick Butsugen Verstegen een nieuwe zendo waar hij de organisatie overdroeg aan zijn student/monnik Misha Beliën. Samenwerkend met Didie Retreats en het Han Fortmann Centrum. ’De Zendo’ is met de hulp van vele handen van een vervallen gebouw omgetoverd tot een uitnodigende plek. Liggend bij de ingang van wat tegenwoordig Orientalis heet, voorheen de Heilig Land Stichting. Mensen wandelen graag in deze bosrijke omgeving. Wie weet vinden zij een weg, want er is een Horeca & Ontvangst ruimte gebouwd.

De N.S. heeft deze dag werkzaamheden gepland. Helemaal zonder mopperen (maar niet heus) reizen we 2x zo lang als normaal. Men moet iets over hebben voor ware vriendschap. Het grote sierlijke houten Kwan Yin Beeld, cadeau van de 3 samenwerkende partners, staat gereed op het altaar om de ceremonie te ondergaan. Haar compassievolle oog wordt symbolisch geopend en Dick blijft, emotioneel geworden, even steken bij het voordragen van de tekst. De vrouw naast mij zit achter hem en legt geruststellend haar hand op zijn rug. De Kanzeon Soetra wordt ingezet. Keihard schreeuwt deze Kwan Yin Sangha Haar Naam. Ik moet er ontzettend om lachen. Als ze ons nu nog niet gehoord heeft weet ik het niet meer. Nico vertelt mij later dat dit gebrul heel gewoon is in de Rinzai traditie. Hun koor zingt ook. Een kwartet o.l.v. Ellen Deiman. Zacht en intiem. 4-stemmig, gebaseerd op Russisch Orthodoxe gezangen. Overgekomen uit de Maha Karuna Sangha van Ton Lathouwers. Toespraken, drankjes en smakelijke hapjes. In een enthousiaste, hoopvolle sfeer. Al is men zich zeer bewust van het avontuur, ook financieel, wat hier wordt aangegaan.
Eindelijk spreken Irene Kaigetsu Bakker en ik elkaar.

Ik zit in onze zendo aan de Binnenkant 39 te Amsterdam.
Voel me gedragen door mensen, verspreid over deze wonderlijke wereld,
die allemaal bijdragen door hun beoefening, in welke vorm dan ook.
De rode muur met de lineage in mijn rug.
De Sangha om mij heen.
De Boeddha, voor me, zie ik helemaal zitten.
Een geheimzinnige glimlach om zijn mond.
Ik glimlach terug.
Een wens leeft in mijn hart:
Moge alle wezens gelukkig zijn.
Moge dit goede karma zich uitstrekken tot alle betrekkingen.

Joke Dajun Roshi