Lolit Abhaya: Met andere ogen

Lieve studenten van de Weg,

Nu binnenkort de activiteiten in het Zen Centrum weer beginnen blik ik terug op een ongewoon ‘gewone’ zomer.
Dit jaar geen vlieg- of zelfs autoreis naar verre buitenlanden, maar gelegenheid om de dichtbijere wereld met vakantie-ogen te aanschouwen.
Vacant, onbezet, vacare, leeg zijn, vrij zijn.
Naar zee te gaan op een winderige dag om een duik te nemen en de rest van de dag te blijven hangen en te genieten van de wondermooie acrobatiek van de zeilsurfers die pijlsnel door de onstuimige golven schieten en meters te lucht in worden getild tegen de telkens wisselende wolkenlucht.
Of de overvloedige wilde bloemenpracht die in Twente rondom de akkers staat te bloeien, daar ingezaaid voor de bijen.
Of een wandeling bij volle maan rondom diezelfde akker die dan een andere akker is!
Ruimte voor ontmoetingen met vrienden met als enige reden dat je graag in elkaars nabijheid bent. En dingen doen die geen andere bedoeling hebben dan dat je ze graag doet.

Zo vrij en onbevangen was ook de Jukai ceremonie voor John van Dort uit de maandagavondgroep die op zaterdag 4 juli in kleine kring in de zendo plaatsvond.

Jukai

Hij schrijft hierover het volgende:

“Ik mediteer al jaren en ik vond het logisch om te doen. De kai ontvangen bedoel ik dan. Het is als bij het lopen; ik zet gewoon stap voor stap maar tegelijkertijd is het een mooie en bijzondere ceremonie. Mijn vrouw en drie zonen waren aanwezig en enkele leden van de Sangha. Het naaien van de Rakusu heb ik gedaan met behulp van instructiefilmpjes van Ingrid van Zen River. De vele kleine lapjes stof naaide ik een voor een aan elkaar en langzaam maar zeker ontstond de Rakusu.Vervolgens schreef ik naam voor naam op de Ketchimyaku. Tijdens het schrijven realiseerde ik mij dat ik onderdeel ben van deze opvolging van beoefenaars. Ik ben ik, maar tegelijkertijd onderdeel van iets groters. Beide bestaan naast maar zijn ook verenigd in mij. Deze ceremonie was geen einddoel, maar een stap op mijn weg. Ik kan niet anders dan de volgende stap zetten.”

Jukai

John ontving de Dharma-naam: Amir Seii.
Dat betekent: vrije, onafhankelijke, ongepolijste geest.
In de Jukai ceremonie nemen we toevlucht tot de zen-boeddhistische traditie.

En ook ontvangen wij de Voorschriften en beloven om daar heel goed voor te zorgen.
Wij zijn vrij om er goed voor te zorgen en vrij om ze regelmatig te vergeten. Waarom? Omdat de Voorschriften ons niet vergeten.
Wij kunnen er op vertrouwen dat ze ons altijd zullen herinneren aan wat we hebben beloofd, ook als we ze overtreden.
Hoe talloos de levende wezens ook zijn, ook als het toeristen zijn die ons trottoirbreed voor de voeten lopen, ik beloof ze alle te bevrijden.
Zo vrij is de Geest.

Jukai

Ik wens iedereen een vreugdevol zenjaar.

Lolit Abhaya

Het zenweekend van 26 en 27 september word geleid door Lolit Abhaya