Kijken en lezen

Blogs zijn korte stukjes van leraren over uiteenlopende onderwerpen. Vaak verschijnen zij eerst in de nieuwsbrief.

Hier kan je allerhande documenten downloaden.

Nico Tenko Roshi heeft enkele wat langere essays geschreven. Deze kun je hier in PDF downloaden.

Van enkele lezingen van gastsprekers zijn opnames gemaakt. Deze kun je hier terugzien.

Nico Tydeman ging op zaterdag 20 maart 2021 in gesprek met Arnon Grunberg naar aanleiding van wat Grunberg zei in dagblad Trouw in een interview met Stevo Akkerman: 

We missen het om fysiek samen in de zendo te zitten. Corona werpt ons behoorlijk terug op onszelf. Gelukkig hebben we zoom en - al is dit niet ideaal - ik ben er dankbaar voor!

Het ‘Lied van Zazen’ van Hakuin is heel bekend, over alle levende wezens die van nature Boeddha zijn, zoals ijs van nature water is. Veel minder bekend is het ‘Lied van de Oorspronkelijke Geest’ van Bankei. Maar het is wel zeker zo mooi.

Nico Tydeman vertelt in deze podcast over de dichter Paul Celan en diens tragische leven. Een belangrijke inspiratiebron voor Celan was Meister Eckhart. 

In deze video draagt Paul Celan zijn beroemdste gedicht voor: Todesfuge. 

Michel Dijkstra is expert op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek.

Nico Tydeman geeft vanuit een zen-perspectief betekenis aan deze vreemde en verdrietige tijden van Corona. 

Wil je meer lezen over zen? Deze boeken raden wij je van harte aan om te lezen.

In de bibliotheek van Zen Centrum Amsterdam bevinden zich momenteel meer dan twaalfhonderd boeken en DVD’s. Deze kunnen tegen een kleine vergoeding worden geleend door donateurs van Zen Centrum Amsterdam.

Ieder kwartaal verschijnt de Zensor: het papieren ledenblad van het centrum. Vaste donateurs krijgen de Zensor gratis, anderen kunnen voor € 3 een exemplaar meenemen uit de zendo. Een pdf-versie van de Zensor kun je hier downloaden.

Maandelijks verschijnt onze nieuwsbrief. Wil je deze maandelijks ontvangen? Stuur dan even een mailtje naar het secretariaat.