Kijken en lezen

Blogs zijn korte stukjes van leraren over uiteenlopende onderwerpen. Vaak verschijnen zij eerst in de nieuwsbrief.

Hier kan je allerhande documenten downloaden.

Nico Tenko Roshi heeft enkele wat langere essays geschreven. Deze kun je hier in PDF downloaden.

Van enkele lezingen van gastsprekers zijn opnames gemaakt. Deze kun je hier terugzien.

Veel van jullie waren aanwezig bij de wintersesshin die zoals gebruikelijk tussen Kerst en Oud en Nieuw plaatsvond. Ondanks de corona en dankzij zoom kon deze bijna helemaal als vanouds doorgaan.

Ummon zei: ”De wereld is onmetelijk en uitgestrekt. Waarom trek je je zevendelige robe aan als de bel klinkt?”

[De zevendelige robe zijn de zeven kledingstukken die officieel worden gedragen in zenkloosters]

De zomervakantie breekt aan. Dat betekent het volgende:

Hoe behouden we onze menselijkheid bij het ontwerpen en gebruiken van digitale tools? En biedt het boeddhisme hierin handvatten? Over deze vragen organiseerde Bodhi, in samenwerking met Zen Centrum Amsterdam, donderdag 24 juni een webinar met de Amerikaanse filosoof Peter Hershock.

"Wat de zenschool betreft ben ik enigszins gehandicapt. Ik ken Chinees noch Japans. Maar mijn invaliditeit strekt zich nog verder uit: ik kan geen Pali lezen of Sanskriet, de talen van de Boeddha en het vroege en latere Boeddhisme. Ik ben geheel afhankelijk van vertalingen. En vertalingen onthullen niet alleen, maar kunnen ook de oorspronkelijke tekst verduisteren."

Nico Tydeman geeft vanuit een zen-perspectief betekenis aan deze vreemde en verdrietige tijden van Corona. 

Wil je meer lezen over zen? Deze boeken raden wij je van harte aan om te lezen.

In de bibliotheek van Zen Centrum Amsterdam bevinden zich momenteel meer dan twaalfhonderd boeken en DVD’s. Deze kunnen tegen een kleine vergoeding worden geleend door donateurs van Zen Centrum Amsterdam.

Ieder kwartaal verschijnt de Zensor: het papieren ledenblad van het centrum. Vaste donateurs krijgen de Zensor gratis, anderen kunnen voor € 3 een exemplaar meenemen uit de zendo. Een pdf-versie van de Zensor kun je hier downloaden.

Maandelijks verschijnt onze nieuwsbrief. Wil je deze maandelijks ontvangen? Stuur dan even een mailtje naar het secretariaat.