Hemels Licht

Geachte en geliefde leerlingen,
Hiermee wil ik graag mijn wens kenbaar maken Transmissie te geven aan:

  • Ben Scheeres
  • Martin Pol
  • Ronald Uijtdehaage
  • Rob Eckhart
  • Julia Veldkamp

Transmissie betekent dat zij het vertrouwen van mij hebben om op eigen gezag de traditie voort te zetten. Ik ben hier erg gelukkig mee.

De Denkai-ceremonie vindt plaats op vrijdagavond 7 september om 21.30 uur, de Shiho-ceremonie op zaterdagavond 8 september om 21.30 uur. Beide ceremonies vinden plaats in besloten kring, maar daaraan voorafgaand is er zowel op vrijdag als op zaterdag zazen van 20.00 tot 21.00 uur, waarbij iedereen van harte welkom is.

Zaterdag 30 juni was Genpo Roshi in onze zendo. Voor mij was het een grote vreugde mijn leraar te ontvangen en hem aan mijn leerlingen voor te stellen.

Op het einde van zijn Dharmales gaf hij mij, totaal onverwacht, Inka, de ‘final seal of approval’. Hij gaf mij een nieuwe naam Tenko, Hemels Licht en las daarbij het volgende gedicht:

Breed licht dimt
De authentieke patriarch weggevallen
Hemels licht gerealiseerd

In onze traditie krijg je een nieuwe Dharmanaam bij Jukai of Tokudo, bij Transmissie (Shiho) en bij Inka. Bij Jukai kreeg ik de naam Sojun, wat betekent Authentieke Dharma, bij Shiho ontving ik de naam Niko, Breed Licht Er is nu er een nieuwe naam Tenko, Hemels Licht. En mijn leerlingen mogen mij Roshi noemen, wat is afgeleid van het Chinees Lao Tze, Oud Kind.

Genpo Roshi en ik ontmoetten elkaar voor het eerst in 1984, waar ik voor hem een weekend sesshin organiseerde in het toenmalige meditatiecentrum de Kosmos. Onze zendo staat precies achter het gebouw waar de Kosmos toen gehuisvest was. Wat een wonder!

Ik ben dankbaar voor al de jaren die ik met mijn leraar heb doorgebracht. Zonder hem was ik niet geworden die ik nu ben. De zendo zou er niet geweest zijn.

Ik wens jullie een fijne zomertijd. Doe zazen als je er zin in hebt. Maar bovenal: houd het voornemen vast dat je zazen wilt beoefenen, dat je een volgeling van de Boeddha wilt zijn.

Veel liefs,

Nico