FAQ

Wat is het verschil tussen zen en mindfulness? Is het verplicht op een kussentje te zitten? Kan ik bij jullie overnachten? In deze lijst worden deze en andere veel gestelde vragen beantwoord. Heb je nog een vraag die niet in deze lijst voorkomt? Mail deze dan even naar info@zenamsterdam.nl.

Hoe verloopt een avond/weekend/sesshin?

Een avond bestaat uit zit en loopmeditatie, een korte boeddhistische dienst, dharmales en daisan.
 Een weekend is op zaterdag en zondag en heeft dezelfde ingrediënten als de avond, een vegetarische maaltijd is inbegrepen.
 Een sesshin begint op donderdag en is op zondag afgelopen. De sesshin wordt altijd afgesloten met een jukai ceremonie. 
Twee keer per jaar is er een vijfdaagse sesshin in Vught.

Is het verplicht op een kussentje te zitten?

Nee, dat is niet verplicht alhoewel we het wel van harte aanbevelen. Als het vanwege fysieke klachten niet kan, kun je ook een meditatiebankje gebruiken of op een stoel zitten. We hebben beiden in huis.

Wat is daisan?

Daisan is een persoonlijk gesprek over de beoefening met de leraar. Tijdens daisan kan alles aan de orde komen dat raakt aan je beoefening.
 Daisan is niet verplicht.

Wat is het verschil tussen zen en mindfulness?

Mindfulness is een methode om bepaalde problemen aan te pakken. Zen is een spiritueel pad, zonder vooropgestelde doelen.

Kan ik bij jullie overnachten?

Nee, we hebben geen overnachtingsmogelijkheden. Het centrum bevindt zich echter op loopafstand van het CS en er zijn veel hotelletjes in de buurt.

Wat moet ik aan, zijn er kledingvoorschriften?

Er zijn geen kledingvoorschriften maar het is aan te raden iets comfortabels aan te doen. Laagjes kleding is handig zodat je naar behoefte iets aan of uit kan trekken. Tijdens het zitten is de temperatuur in de zendo zo’n 18 graden.

Ik wil me graag voorbereiden, wat kan ik lezen?

Kijk even op de lijst aanbevolen literatuur. We beschikken over een uitgebreide bibliotheek waar leden gebruik van kunnen maken.