Drie zomersoepen

Marianka Schep

Drie soep recepten voor twee personen tijdens de sesshin. Ik raad aan de eerste soep een dag van te voren te maken. Is tamelijk bewerkelijk. Of je laat die zitten en doe alleen de laatste twee. Dan heb je wel twee dagen dezelfde soep maar dat is alleen maar gemakkelijk.

Zoete aardappelsoep met kokosmelk en spinazie

Voor twee personen.
Ik raad aan deze soep een dag van te voren te maken! Spinazie later toevoegen vlak voor serveren.

1 ui gesnipperd
3 cm gember geraspt
150 gram zoete aardappel geschild en in kleine blokjes gesneden
1 1/2 theelepel kerriepoeder
1 blikje tomatenpuree
250 ml. kokosmelk
70 gram rode linzen
1 naanbrood
1/2 limoen uitgeperst
200 gram verse spinazie
10 takjes verse koriander fijngehakt
500 ml. groentebouillon
1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel olijfolie

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui drie minuten.
  • Voeg de gember, kerriepoeder en tomatenpuree toe en bak nog twee minuten.
  • Voeg de bouillon en kokosmelk toe, breng aan de kook.
  • Dan de zoete aardappel en linzen erbij en kook zacht 15-20 minuten totdat ze zacht zijn.
  • Mix de helft van de koriander met de olijfolie en peper en zout en smeer dat mengsel op het naanbrood en bak dat 5-7 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen.
  • Als de linzen gaar zijn roer de spinazie door de soep en laat slinken. Breng de soep op smaak met limoensap naar smaak en peper en zout en garneer met met de overige koriander.
  • Serveer met het naanbrood.

Courgettesoep met roomkaas

Voor twee personen.
Dit is een gemakkelijk te bereiden soepje.

1 ui gehakt
1 knoflookteen, fijn geperst, of heel klein gesneden een eetlepel boter
2 eetlepels boter
500 ml. groentebouillon
1 theelepels Herbes de Provence (of beetje tijm)
90 gram verse roomkaas met kruiden
60 ml. slagroom
1 courgette in blokjes
2 paar basilicum of bieslook takjes, fijngesneden

  • Fruit de ui en knoflook zachtjes in de boter, middelhoog vuur, twee minuten dan de courgette erbij en vijf minuten zachtjes laten doorbakken.
  • Bouillon erbij doen en nog paar minuten laten doorkoken.
  • Roomkaas en erbij doen en gelijk met staafmixer soep en kaas pureren.
  • Decoreren met de bieslook of basilicum.
  • En lekker opscheppen.

Spinazie kokos soep

Voor drie personen, (heb je morgen ook nog wat) deze staat in de komende Zensor.

1 stuk ui, gehakt
1 stuk knoflookteen, gesneden of geperst
500 gram gewassen verse spinazie
2 dl. kokosmelk
1 dl. groentebouillon
snufje nootmuskaat
handje pijnboompitten
gehakte verse koriander, een handje of zo ter decoratie
1/4 theelepel sambal voor de pit!
1 eetlepel olijfolie.

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  • Verhit de olijfolie en fruit de uit en knoflook twee minuten zachtjes op half hoog vuur.
  • Voeg beetje bij beetje de spinazie toe zodat die kan slinken, dan de kokosmelk en groentebouillon erbij en vijf minuten laten pruttelen.
  • Pureer het geheel met de staafmixer en voeg naar smaak sambal en nootmuskaat toe
  • Serveer met gehakte koriander en pijnboompitten.