Dinsdagavond samen zitten

Het uitgeven van de soetra’s

Geliefde dinsdagavondzitters,

Het is vanavond mijn beurt om de avond te leiden.
We kunnen niet bij elkaar komen maar wel samen zitten.
Ik stel voor dat we vanavond van 20:00 u tot 21:00 u thuis zitten. Twee keer vijfentwintig minuten zazen met een korte kinhin er tussenin.
Ter inspiratie hierbij een verhaal dat zich afspeelt in ’t Japan van rond de negende eeuw.

Het uitgeven van de soetra’s

Tetsugen, een toegewijd zenbeoefenaar in Japan, besloot om de soetra’s uit te geven, die in die tijd alleen maar in het Chinees beschikbaar waren. De boeken moesten in een oplage van zevenduizend exemplaren met houten blokken gedrukt worden, een reusachtige onderneming. Tetsugen begon rond te reizen om giften in te zamelen. Sommige aanhangers van het idee gaven hem wel honderd goudstukken maar meestal was het kleingeld wat hij ophaalde. Hij bedankte elke gever met dezelfde dankbaarheid. Na tien jaar had Tetsugen genoeg geld om met de klus te beginnen. Nu wilde het geval dat in die dagen de rivier de Uji overstroomde en dat een grote hongersnood daarop volgde. Tetsugen nam het geld dat hij had opgehaald voor de boeken en gaf het aan de mensen die anders van de honger waren omgekomen. Daarna begon hij opnieuw met rondreizen en geld inzamelen.
Verscheidene jaren later brak er een epidemie uit in het land en weer besteedde Tetsugen het geld dat ie had opgehaald aan het helpen van de zieke mensen.
Voor de derde keer begon hij met rondtrekken en inzamelen en na twintig jaar kwam zijn wens in vervulling. De houtblokken met de druktekens waarmee de eerste uitgave van de soetra’s werd gemaakt kun je nog steeds zien in het Obaku-klooster in Kyoto. De Japanners vertellen hun kinderen dat Tetsugen drie series soetra’s maakte en dat de eerste twee onzichtbare series de laatste veruit overtreffen.

Fijne zit vanavond,

Lolit