Die zomer komt toch!
Geliefde Sangha,
“Die zomer komt toch” schrijft Rilke in zijn gedicht (eigenlijk een brief). Ja, de zomer is gekomen! Ik heb er zo van genoten. Nu nadert met rasse schreden de nazomer. De deuren van het zencentrum gaan weer open, al waren ze niet helemaal gesloten. De ochtendzit ging door deze zomer, met dank aan Marianka Schep voor het coördineren ervan. Ook de dinsdagavond zazen ging door, met dank aan Ton Hengeveld voor het coördineren ervan. Vrijdagavond als vanouds gaat ook immer door, met dank aan Alex Palmboom!
De grote schoonmaak heeft gisteren plaatsgevonden onder leiding van Lolit!
Op 2 september gaan de deuren van de schone zendo weer volledig open en herpakken we het weekprogramma te weten:
- Maandagavond o.l.v. Lolit, dinsdagavond o.l.v. Joke, woensdagavond introductie Zen in het Engels, donderdagavond o.l.v. Julia met voorafgaand de introductiebijeenkomsten.
- De studieklas van Nico Tydeman start per donderdag 12 september. Het onderwerp van de studieklas is “de rijkdom van de vergelijkende religiewetenschap”
- Ochtendmystiek start per zondag 8 september.
- Weekendsesshin op 28 en 29 september, met aan het eind van dit weekend op zondagmiddag een feestje ter ere van de lancering van een speciale editie van de Zensor.
Welkom op zondagmiddag 29 september (15.00 uur) om het nieuwe seizoen gezamenlijk in te luiden en dit te vieren onder het genot van gedichten tijdens de Zensalon. De redactie van de zensor heeft een juweel van een Zensor samen weten te stellen.
We leiden deze lancering op zondagmiddag 29 september in met een bijdrage van Jesse Doornenbal over Rilke! Jesse heeft filosofie gestudeerd, is een regelmatige bezoeker van ons centrum en ochtendjikido op de zondag. Hij laat zich begeleiden door muziek van Vincent Jacob. Hieronder enkele woorden over deze bijdrage:
De schoonheid van het eenmalige. Rilke over leven en dood.
De poëzie van Rainer Maria Rilke (1875-1926) wijst op de eenheid van leven en dood. Jesse Doornenbal verkent aan de hand van 'De elegieën van Duino' hoe we ontvankelijk kunnen worden voor de wijze waarop leven en dood vervlochten zijn. Met muziek van Vincent Jacob wordt u ingeleid in deze bijzondere poëzie.
Uiteraard ook welkom gedurende de gehele weekend sesshin van zaterdag 28 september 15-21 uur en zondag 29 september 10-14 uur, welke eveneens in het licht zal staan van gedichten en van de aanraking: ‘Hoe bewonderenswaardig, ongrijpbaar en ondenkbaar is deze wereld. Door wat word ik aangeraakt en wat raak ik hier en nu aan?’ (Daito Kokushi 1282 – 1337).
Deze vraag van Daito Kokushi draag ik met me mee, misschien wel mijn leven lang. Ik laat tot slot Rilke aan het woord over het aanraken. Hij schreef het gedicht “wat mij raakt”.
Nico Tenko Roshi las dit gedicht voor op de allereerste avond dat ik het zencentrum binnenwandelde. Het betrof een zitavond (laatste dinsdagavond van de maand), dat wil zeggen, geen dharmales, maar zoals zo vaak (dat wist ik toen nog niet), gaf Nico ons toch iets wonderschoons mee. Dat was die dinsdagavond dit gedicht van Rilke. Ik vergeet het nooit meer, ik hoor regelmatig de zin klinken: “Die zomer komt toch!”. En dan zegt hij er ook bij: “Maar hij komt alleen bij de geduldigen.”
Dat sterkt me op onze weg. Dat sterkt me ook als ik kijk naar de ontwikkeling van ons zen centrum: “dan leef je misschien langzaam maar zeker, zonder het te merken op een goede dag het antwoord in.”
Wat mij raakt
Men moet de dingen aan de eigen, stille,
ongestoorde ontwikkeling over laten,
die diep van binnen komt
en die zich door niets laat haasten of versnellen;
eerst volledig rijpen - en daarna baren...
Rijpen zoals een boom die zijn sapstroom niet stuwt
en die rustig in de lentestormen staat,
zonder angst, dat er straks geen zomer kan komen.
Die zomer komt toch!
Maar hij komt alleen bij de geduldigen
die leven alsof de eeuwigheid voor hen ligt
zo zorgeloos stil en wijds...
Men moet geduld hebben
tegen de onopgeloste zaken in ons hart
en proberen de vragen zelf lief te hebben,
als gesloten kamers,
en als boeken die in een zeer vreemde taal
geschreven zijn.
Het komt er op aan alles te leven.
Als je de vragen leeft,
dan leef je misschien langzaam maar zeker
zonder het te merken
op een goede dag
het antwoord in.
Rainer Maria Rilke (1875 - 1926)