De playlist van: Marlous Lazal   

Welke muziek geeft kracht in tijden van crisis? Waar luister je nu vaker naar? We vroegen het Marlous Lazal, zangeresliedschrijfster en radio programmamaker voor de VPRO, de NTR en de Boeddhistische Omroep. Ze beoefent zen sinds 2007 bij Nico Tydeman en bracht na twee Spaanstalige albums recent haar eerste Nederlandstalige EP uit: Zij van het Noorden. Dit is haar ‘playlist’.  

Marlous Lazal

  • Liesbeth List – Als je terug zult komen

Marlous: Het begon in de afgelopen week met het overlijden van onze grootste Nederlandstalige chansoniere Liesbeth List. Ik heb altijd grote bewondering voor haar gehad vanwege haar mysterieuze uitstraling en compromisloze keuze van boeiend liedrepertoire en ik heb haar meerdere malen ontmoet. Ze was een lieve, kwetsbare en stijlvolle diva.

Ik beluisterde in de jaren ‘70 en ‘80 haar platen met Ramses Shaffy, waarvan Aan de andere kant van de heuvel bij ons thuis werd grijsgedraaid en iets later haar Brelvertolkingen. Ik wist wel dat ze ook liederen Theodorakis had gezongen, maar toen ik die afgelopen zaterdag tijdens het werken in de tuin terugluisterde was ik vooral gegrepen door Als je terug zult komen. De Griekse sfeer, de ietwat melancholische maar toch optimistische melodie en de jeugdige stem van Liesbeth brachten me terug naar onbezorgde zomers met heerlijke verliefdheden."

  • Leonard Cohen – Going Home en Come Healing

Marlous: Ik luister sowieso, maar nu misschien nog iets vaker, graag naar de troostrijke stem van Leonard Cohen. Over mijn band met hem schreef ik een hoofdstuk voor een nog te verschijnen boekje en mijn eigen Lied voor Leonard. Hier een fragment:

- De eerste echte vonk tussen Leonard en mij sloeg pas over toen ik de documentaire A portrait in time uit 1996 over Cohens ervaringen in het Amerikaanse zen klooster Mount Baldy in het zuiden van Californi
ë zag. Daarin loopt Leonard in zijn monnikskleed; een zwarte lange kimono-achtige jurk met een rakusu om in de tuin van het klooster. Hij is met andere zen-beoefenaars buiten een loopmeditatie aan het doen in een bijna militair marstempo. In een voice over geeft Leonard zelf commentaar:
'Ik houd van het regime, van de rust en het gezamenlijke zwijgen. Ik hou van een soort orde die wel geassocieerd wordt met de militaire training in het leger. De compromisloze training die nodig is om het hart te openen en te ontdekken dat je niet alleen bent.'

Het fascineert me mateloos. Deze man die ik toch vooral associeer met seks en drugs en rock & roll, sluit zich vrijwillig voor maanden op in een spartaans zen klooster om hele dagen te mediteren en uiterst gedisciplineerd te leven. Hij vervolgt: ‘Ik heb altijd gedacht dat songs en gedichten de as vormden van de ervaring. Als de as op de juiste manier verbrand is, is hij puur, zonder onregelmatigheden. Pure, witte as die door de wind kan worden meegenomen en door je hart kan worden geblazen.' - 

Ik heb menig sesshin met heftige rugpijn en op het randje van de wanhoop overleefd door de troostrijke gedachte dat Leonard dit ook allemaal had doorstaan.

Leonard Cohen: Going Home en het ultieme troostlied Come healing. Waarin de Webb Sisters het engelenkoor zingen dat je verwacht te horen als je de hemel binnen treedt.

  • Bach – Aus der Tiefe ruhe ich Herr zu dir

Marlous: Nu op radio 1 de hele dag uitsluitend angstaanjagend Coronanieuws te horen is, heb ik mij aangewend om mijn Bach cd's weer vaker te draaien. Heerlijke troostende en helder makende muziek waar ik goed bij kan schrijven. Ook de passietijd komt er weer aan, waarin ik altijd op zijn minst een keer de gehele Matthäus beluister. Ik was vorig jaar nog bij de prachtige uitvoering in de Grote kerk van Naarden. Het eerste stuk van mijn CD met Kantaten door Philippe Herreweghe is BWV 131 Aus der tiefe rufe ich Herr zu dir.

  • Gente de zona – La Gozadera

Marlous: Voor het grote contrast en de broodnodige beweging in huis, nu het zwembad en mijn jazzballetschool dicht zijn, heb ik een playlist gemaakt met lekkere uptempo latin nummers waarbij het heerlijk poetsen, boenen, stofzuigen en fietsen is. Al bij de eerste tonen van La Gozadera van Gente de zona begin ik vanzelf te bewegen.

Marlous Lazal - Tango van de ziel

Marlous: En tot slot heb ik net zelf een EPtje uitgebracht met vijf Nederlandse liederen Zij van het Noorden, waaronder Tango van de ziel, waarvan de tekst nu voor veel mensen actueel is.

De eenzaamheid is bij me ingetrokken,
Onaangekondigd en zonder geluid
heeft ze zo langzaamaan mijn hele huis betrokken
En nu vraag ik me af: Hoe krijg ik haar eruit?

Ze zegt niet veel, ze is hier zonder woorden
maar mengt zich desondanks in elk gesprek.
Ze kijkt me grijnzend aan tussen de vuile borden
En met de fles op tafel maakt ze me langzaam gek.


Nadat ik in mijn opleiding tot mindfulness-trainer het gedicht de Herberg van Rumi las, kwam ik op het volgende refrein.

Kom binnen, ga zitten
mijn onverwachte gast
hier is mijn tafel en mijn wijn
geef mij jouw donkere geheim
en leer me hoe ik vrij kan zijn
En laten we dan dansen
deze tango van mijn ziel
jij leidt mijn lichaam door de nacht
ik volg jouw passen en ik wacht...
.....tot we onszelf vergeten zijn.

“Veel luisterplezier en blijf gezond! 🙏”, wenst Marlous ons toe. Op Spotify is haar playlist te beluisteren.