De ogen van het universum

Met leraar en schrijver Hans Korteweg

Hans Korteweg

In 1989 kwam ik in contact met een Engelse vertaling van een tekst van Longchen Rabjam, getiteld You Are the Eyes of the World. Ik had nog nooit van Longchen Rabjam gehoord, maar ik herinner mij nog goed dat ik, toen ik die titel las, mij direct aangesproken voelde. Ik besefte dat dit waar was, dat ik, als ik iets was, waarnemer was in tijd en ruimte, uitstulping als het ware van Eenheid en daar onlosmakelijk mee verbonden. Het was een bliksemend inzicht en vanuit deze flits begon ik het boek te lezen. Het boek dat ik sindsdien altijd bij mij in de buurt heb en dat ik ook zelf weer met een groep mensen heb vertaald en van commentaar voorzien (Het Juwelenschip. Een gids tot het besef van pure en totale aanwezigheid, het universeel scheppende principe, Uitgeverij Juwelenschip).

Rond diezelfde tijd ging ik de joodse Bijbel in het Hebreeuws lezen. Ik las aan het begin van Genesis 22, Abrahams Offer, dat God Abraham bij zijn naam roept en dat Abraham daarop Hineni zegt. Ik kende dat ontzagwekkende verhaal al, maar in de vertaling was het antwoord van Abraham altijd geweest: Hier ben ik. Nu zag ik met mijn nieuwe kennis van het Hebreeuws wat de letterlijke betekenis van Hineni was, namelijk Zie mij. Dat zei Abraham tegen de Eeuwige toen deze hem bij zijn naam riep. En opeens stond daar niet Abraham, maar stond ik daar. Zoals ik ben en niet ben, bereid of niet bereid om in het volle zicht mijn weg te gaan, gehechtheid los te laten en wat mij de weg wijst te volgen. 

Twee inzichten, één besef. Ik ga er graag dieper op in.

Het juwelenschip

 

Hans Korteweg

Hans Korteweg (1943) is leraar en schrijver. Hans heeft een twaalftal boeken geschreven en publiceert regelmatig artikelen. De afgelopen jaren verscheen van zijn hand Het Juwelenschip, een vertaling van en een commentaar op een Tibetaans boeddhistische tekst van Longchenpa, Sta op en ga, een blijmoedig commentaar op het boek Jona en Zonder Einde, van licht tot vorm, van vorm tot licht. 

15.00-17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)

za 9 mrt 2024, 15:00 - 17:00

meld je aan

Naam
Nieuwsbrief