Dinsdag 23 mei – lezing Henk Oosterling

6 mei 2017

20.00 uur – Zazen
20.30 uur – Lezing Henk Oosterling: Japan en wij (zennies)

Iedereen is welkom. Geen opgave vooraf vereist.

Geboren in Rotterdam (1952) is hij altijd Rotterdammer gebleven. Als jongen in een havenarbeidersgezin mocht hij niet naar het gymnasium. Het werd de mavo, en via de havo en de pedagogische academie haalde hij uiteindelijk op zijn tweeëntwintigste toch een gymnasiumdiploma.
Hij studeerde filosofie en Japans. Vertrok naar Japan en bekwaamde zich in kendo, een op zelfbeheersing gerichte zwaardkunst. Terug in Nederland werd hij nationaal kampioen en coach van het Nederlandse kendo-team. Ondertussen gaf hij filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Tilburg, en in 1996 promoveerde hij cum laude in dat vakgebied.
Hij is zeer betrokken op de stad Rotterdam. Vooral op het gebied van onderwijs. Hij leerde kinderen op school judoën en koken, want ‘leren doe je met je lichaam’. Nam het initiatief tot Rotterdam Vakmanstad. Het wil duurzaam vakmanschap in Rotterdam op de kaart te zetten en jongeren zo aan het werk helpen. “Het idee was om jongeren op een heel open manier te interesseren voor dingen die breder zijn dan enkel het onderwijsprogramma. En dat begint met vakmanschap. Maar het vakmanschap van nu is heel anders dan dat van vijftig jaar geleden. Digitalisering is erbij gekomen en het vakwerk is fysiek minder zwaar geworden.”

Zijn laatste boek: Waar geen wil is, is een weg, is een wetenschappelijke studie naar de westerse en oosterse verlichting en een biografische verhaallijn over de werkbezoeken die Oosterling bracht aan Japan.
“Ik had een jaar of twintig materiaal verzameld over de Franse filosofen, waarop ik promoveerde en waarover ik lesgeef, en de merkwaardige wijze waarop zij beïnvloed zijn door Japanse filosofie en zenboeddhisme. Tegelijk ben ik met interculturele filosofie bezig geweest en heb ik een Japan-fascinatie vanwege die martial arts. Ik dacht: ik ga het eens bij elkaar zetten. Dit is nog nooit beschreven: die merkwaardige wisselwerking.”

Voor deze avond zijn de volgende  thema’s aan Henk Oosterling voorgelegd:

  • Allereerst wat je graag aan ons zennies kwijt wil.
  • In zenkringen wordt er veel geworsteld met het Japanse karakter van de zentraditie: hiërarchie, hardheid versus onze individualiteit en behoefte aan een softere benadering. Velen staat de Japanse opvoedingswijze nogal tegen.
    Ken je het boek Eat, Sleep en Sit van een Japanner Nonomura? Het gaat over een jaar zentraining in Eiheiji. Voor sommigen is die zenbenadering fascistoïde.
    Jij hebt de ervaring met kendo – ook niet mis, ‘gesloopt’ worden.
  • Wij zennies zitten nog al in onze maag met de zenmeesters die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog vierkant achter de keizer en het Japanse imperialisme hebben gestaan.
    Hoe kijk jij daar tegen aan?
  • Graag ook iets over ‘lichaamsdenken’ en het ‘tussendenken’ (ma) wat je in je laatste boek op bijzondere wijze uitgewerkt hebt.