Zin in Zen? – introductiebijeenkomsten >


volledige jaarprogramma 2014 – 2015


Avondzazen

▸ Aanmelden

Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdagavond wordt er gemediteerd onder begeleiding van een vaste docent. Tijdens de avond is er over het algemeen twee maal een half uur zit- en loopmeditatie, een korte boeddhistische dienst en geeft de docent een dharmales. Ook is er mogelijkheid tot daisan: een persoonlijk onderhoud met de docent.

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Maandag: Lolit ten Hengel >
Zen gaat over de grote vragen van het leven. Waardoor worden wij aangeraakt en wat is het dat ons aanraakt?
Dinsdag: Niko Tydeman Sensei >
Deze avond zit vaak vol. Deelname na overleg met het secretariaat.
Woensdag: Lida Kerssies >
De lessen gaan over zen en vragen als: Wat is realiteit? Kunnen we ons leven in een ander perspectief zien?
Donderdag: Meindert van den Heuvel >
Faith, geloof of vertrouwen, de eerste pilaar van zen. Patricia de Martelaere zegt er het volgende over: het volstaat te vertrouwen op de kracht van het loslaten. De bangelijke vraag of dit loslaten dan wel zal worden beloond – en door wie en wanneer – is in feite een volkomen misplaatste vraag, omdat het loslaten zelf de beloning, de redding en de grootste gelukzaligheid blijkt te zijn.

Donatie-suggestie: € 40 – € 70 per maand op basis van een machtiging


Vrij zitten

Iedere ochtend en op vrijdagavond kan er op eigen gelegenheid gemediteerd worden.

 • Maandag t/m zaterdag 8–9.00 uur,
 • zondag 8.30–9.30 uur,
 • Vrijdagavond: 20.00 uur tot 21.30 uur.

Een donatie wordt op prijs gesteld.


Introductiebijeenkomsten

▸ Aanmelden

Drie keer per jaar starten er series introductiebijeenkomsten: In september 2014 en januari en maart 2015. De introductiebijeenkomsten, een serie van zes avonden, zijn een mooie kennismaking met zenmeditatie. Ook zin in Zen? Meer informatie over de introductiebijeenkomsten.


Vervolg introductiebijeenkomsten

▸ Aanmelden

Na de eerste reeks introductiebijeenkomsten kun je een vervolg doen. Meer informatie over de vervolg introductiebijeenkomsten.


Zenweekenden

▸ Aanmelden

Vrijwel elke maand is er een zenweekend. Tijdens de weekenden wordt er gemediteerd, is er dagelijks een boeddhistische service, dharmales en daisan. De weekenden worden afwisselend geleid door Niko Tydeman Sensei, Lida Kerssies, Meindert van den Heuvel (Mu Sho Sensei) en Lolit ten Hengel.

Tijd: zaterdag van 15–21 uur, zondag van 10–17 uur.
Donatie-suggestie: € 50,- per dag; inclusief maaltijden.
De weekenden worden geleid door Niko Tydeman sensei samen met een van de leraren.

Data 2014 – 2015:

 • 27/28 september, Zazen en het lichaam o.l.v. Nico en Cornelia Wieringa
 • 25/26 oktober
 • 29/30 november – o.lv. Meindert van den Heuvel, Mu Sho Sensei
 • 24/25 januari – o.l.v. Niko Sensei – koanstudie
 • 21/22 februari – o.l.v. Lida Kerssies
 • 28/29 maart – o.l.v. Niko Sensei en o.lv. Meindert van den Heuvel
 • 25/26 april – o.l.v. Lida Kerssies
 • 30/31 mei – o.l.v. Niko Sensei en Lolit ten Hengel

City-sesshins

▸ Aanmelden

Twee keer per jaar is er een sesshin. Tijdens de sesshin wordt er gemediteerd, is er dagelijks een boeddhistische service, dharmales en daisan. De winter city-sesshin wordt begeleid door Niko Tydeman Sensei en Meindert van den Heuvel (Mu Sho Sensei), de zomer city-sesshin door Niko Tydeman Sensei en Lida Kerssies.

Tijd 9.30 – 17.30 u

 • Winter city-sesshin: 28 december t/m 30 december 2014 – o.l.v. Niko Sensei en Meindert van den Heuvel, Mu Sho Sensei
 • Zomer city-sesshin: 25 juni t/m 28 juni 2015 – o.l.v. Niko Sensei en  Lida Kerssies

Olv Niko Tydeman Sensei, Lida Kerssies en Meindert van den Heuvel. Ervaring met zenmeditatie gewenst. Inschrijven kan alleen voor de gehele sesshin.
Donatie-suggestie: € 50,- per dag


Sesshin in Vught

▸ Aanmelden

Drie keer per jaar is er onder leiding van Niko Tydeman Sensei een Sesshin in Vught. De organisatie en inschrijving zijn in handen van Kloosterhotel Zin. Wil je meedoen, meld je dan ruim van te voren aan bij ZIN!

 • 22 oktober t/m 26 oktober 2014
 • 18 februari t/m 22 februari 2015
 • 6 mei t/m 10 mei 2015

Studiebijeenkomsten

▸ Aanmelden

Twee keer per jaar, in september en januari, start er een serie studiebijeenkomsten onder leiding van Nico Tydeman. De studiebijeenkomsten zijn op de donderdagochtend. Er worden tijdens de lessen boeddhistische of filosofische thema’s en boeken behandeld. De thema’s van de afgelopen studiebijeenkomsten waren bijvoorbeeld naar aanleiding van boeken van Dag Hammerskjold, Peter Sloterdijk en het thema de Leerlingen van de Boeddha.

Tijd: 10 -11 u zazen, 11.15 – 12.30 u studiebijeenkomst
Donatie-suggestie: € 120,-

 • 4 september – 30 oktober 2014: Geschiedenis van de Westerse worsteling met de Dharma (niet op 23 okt). Meer informatie >
 • 8 januari – 5 maart 2015: Leven en leer van Taizan Maezumi Roshi (niet op 19 feb.) Meer informatie >

Betekenis, onderzoek en verdieping van de Kai

▸ Aanmelden

De 16 Voorschriften zijn het fundament van de zentraining. Het is geen lijstje van do’s en dont’s. Het zijn intentieverklaringen, richtingaanwijzers, oefeningen voor ons dagelijks leven.
Wanneer je besluit voor deze 16 regels te zorgen, jukai wilt ontvangen, toon je moed en doorzettingsvermogen. Want, om aan iets te beginnen waarvan je van tevoren weet dat het geen succes wordt, heb je veel vertrouwen en een open en ontvankelijke geest nodig: een Zen Mind, Beginners Mind.

Maar wat zijn die Voorschriften precies? Waar komen ze vandaan? Hoe breken we ze? Wat betekenen ze voor jou? Hoe beoefen je ze? Hoe integreer je ze in je dagelijks bestaan?
Het samen onderzoeken van de Kai verdiept ons inzicht in de Voorschriften, in onze zenpraktijk, in ons leven en in de Jukai ceremonie.

Of je nu een beginner bent of een oud gediende op het zenpad, iedereen die de Kai een warm hart toedraagt is van harte welkom.

Data: Zaterdag 13 sept, 27 sept, 11 okt, 25 okt, 8 nov, 29 nov, 13 dec, 20 dec 2014.
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Onder leiding van  Jacky Demmers
Kosten: Geen
Opgave via het secretariaat


Stiltedag

▸ Aanmelden

Zondag 31 augustus opent het Zen Centrum Amsterdam het seizoen met een stiltedag. Van 10.00 tot 17.00 uur vindt een intensief meditatieprogramma plaats zonder dharmagesprek of daisan. Drie blokken van twee uur, elk met drie perioden van 30 minuten zazen en twee perioden van kinhin van 15 minuten met ter afsluiting van elk blok negen diepe buigingen zullen zich – net als de pauzes – in een volledig stilzwijgen voltrekken. Het programma telt slechts twee eet- en drinkpauzes van een half uur. Het ZCA zorgt voor soep en boterhammen. Deelname is gratis voor abonnementhouders, de anderen betalen 10 euro.

Opgave: stiltedag@zenamsterdam.nl