Zin in Zen? – introductiebijeenkomsten >


volledige jaarprogramma


Avondzazen

▸ Aanmelden

Op maandag, dinsdag en donderdagavond wordt er gemediteerd onder begeleiding van een vaste docent. Tijdens de avond is er over het algemeen twee maal een half uur zit- en loopmeditatie, een korte boeddhistische dienst en geeft de docent een dharmales. Ook is er mogelijkheid tot daisan: een persoonlijk onderhoud met de docent.

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Maandag: Lolit ten Hengel >
Zen gaat over de grote vragen van het leven. Waardoor worden wij aangeraakt en wat is het dat ons aanraakt?
Dinsdag: Niko Tydeman Sensei >
Deelname na overleg met het secretariaat.
Donderdag: Meindert van den Heuvel >
Faith, geloof of vertrouwen, de eerste pilaar van zen. Patricia de Martelaere zegt er het volgende over: het volstaat te vertrouwen op de kracht van het loslaten. De bangelijke vraag of dit loslaten dan wel zal worden beloond – en door wie en wanneer – is in feite een volkomen misplaatste vraag, omdat het loslaten zelf de beloning, de redding en de grootste gelukzaligheid blijkt te zijn.

Donatie-suggestie: € 40 – € 70 per maand op basis van een machtiging


Vrij zitten

Iedere ochtend en op vrijdagavond kan er op eigen gelegenheid gemediteerd worden.

 • Maandag t/m zaterdag 8–9.00 uur,
 • zondag 8.30–9.30 uur,
 • Vrijdagavond: 20.00 uur tot 21.30 uur.

Een donatie wordt op prijs gesteld.


Introductiebijeenkomsten

▸ Aanmelden

Drie keer per jaar starten er series introductiebijeenkomsten: In september 2015 en januari en maart 2016. De introductiebijeenkomsten, een serie van zes avonden, zijn een mooie kennismaking met zenmeditatie. Ook zin in Zen? Meer informatie over de introductiebijeenkomsten.


Vervolg introductiebijeenkomsten

▸ Aanmelden

Na de eerste reeks introductiebijeenkomsten kun je een vervolg doen. Meer informatie over de vervolg introductiebijeenkomsten.


Zenweekenden

▸ Aanmelden

Vrijwel elke maand is er een zenweekend. Tijdens de weekenden wordt er gemediteerd, is er dagelijks een boeddhistische service, dharmales en daisan. De weekenden worden afwisselend geleid door Niko Tydeman Sensei, Lida Kerssies, Meindert van den Heuvel (Mu Sho Sensei) en Lolit ten Hengel.

Tijd: zaterdag van 15–21 uur, zondag van 10–17 uur.
Donatie-suggestie: € 50,- per dag; inclusief maaltijden.
De weekenden worden geleid door Niko Tydeman sensei samen met een van de leraren. Meditatie ervaring is gewenst.

Data 2015 – 2016:

 • 26/27 september
 • 31/01 oktober-november
 • 28/29 november
 • 30/31 januari
 • 27/28 februari
 • 19/20 maart
 • 23/24 april
 • 28/29 mei

City-sesshins

▸ Aanmelden

Twee keer per jaar is er een sesshin. Tijdens de sesshin wordt er gemediteerd, is er dagelijks een boeddhistische service, dharmales en daisan. De winter city-sesshin wordt begeleid door Niko Tydeman Sensei en Meindert van den Heuvel (Mu Sho Sensei), de zomer city-sesshin door Niko Tydeman Sensei en Lida Kerssies.

Tijd 9.30 – 17.30 u

 • Zomer city-sesshin: 25 juni t/m 28 juni 2015 – o.l.v. Niko Sensei
 • Winter city-sesshin: 28 december t/m 30 december 2015 – o.l.v. Niko Sensei en Meindert van den Heuvel, Mu Sho Sensei
 • Zomer city-sesshin: 23 juni t/m 26 juni 2016 – o.l.v. Niko Sensei

Olv Niko Tydeman Sensei, Cornelia Wieringa, Lolit ten Hengel en Meindert van den Heuvel. Ervaring met zenmeditatie gewenst. Inschrijven kan alleen voor de gehele sesshin.
Donatie-suggestie: € 50,- per dag


Sesshin in Vught

▸ Aanmelden

Drie keer per jaar is er onder leiding van Niko Tydeman Sensei een Sesshin in Vught. De organisatie en inschrijving zijn in handen van Kloosterhotel Zin. Wil je meedoen, meld je dan ruim van te voren aan bij ZIN!

 • 21 oktober t/m 25 oktober 2015
 • 10 februari t/m 14 februari 2016
 • 27 april t/m 1 mei 2016

Studiebijeenkomsten

▸ Aanmelden

Twee keer per jaar, in september en januari, start er een serie studiebijeenkomsten onder leiding van Nico Tydeman. De studiebijeenkomsten zijn op de donderdagochtend. Er worden tijdens de lessen boeddhistische of filosofische thema’s en boeken behandeld.

Tijd: 10 -11 u zazen, 11.15 – 12.30 u studiebijeenkomst
Donatie-suggestie: € 120,-

 • 3 september – 29 oktober 2015: Ch’an meester Linji. (niet op 22 okt).
 • 5 november – 17 december 2015: Over de kai. Olv Jacky Demmers (voor meer info: zie onder)
 • 7 januari – 3 maart 2016: (niet op 11 feb.) Dogen Zenji.

Betekenis, onderzoek en verdieping van de Kai

▸ Aanmelden

De 16 Voorschriften zijn het fundament van de zentraining. Het is geen lijstje van do’s en dont’s. Het zijn intentieverklaringen, richtingaanwijzers, oefeningen voor ons dagelijks leven.
Wanneer je besluit voor deze 16 regels te zorgen, jukai wilt ontvangen, toon je moed en doorzettingsvermogen. Want, om aan iets te beginnen waarvan je van tevoren weet dat het geen succes wordt, heb je veel vertrouwen en een open en ontvankelijke geest nodig: een Zen Mind, Beginners Mind.

Maar wat zijn die Voorschriften precies? Waar komen ze vandaan? Hoe breken we ze? Wat betekenen ze voor jou? Hoe beoefen je ze? Hoe integreer je ze in je dagelijks bestaan?
Het samen onderzoeken van de Kai verdiept ons inzicht in de Voorschriften, in onze zenpraktijk, in ons leven en in de Jukai ceremonie.

Of je nu een beginner bent of een oud gediende op het zenpad, iedereen die de Kai een warm hart toedraagt is van harte welkom.

Data: Donderdag 5 november t/m 17 december 2015.
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Kosten: geen
Onder leiding van  Jacky Demmers
Opgave via het secretariaat

Opening nieuwe seizoen 30 augustus

Zondag 30 augustus opent het Zen Centrum Amsterdam het seizoen met een stiltedag onder de hoede van de leraar Lida Kerssies. Van 10.00 tot 17.00 uur vindt een intensief meditatieprogramma plaats zonder dharmagesprek of daisan. Drie blokken van twee uur, elk met drie perioden van 30 minuten zazen en twee perioden van kinhin van 15 minuten met ter afsluiting van elk blok negen diepe buigingen zullen zich – net als de pauzes –  in een volledig stilzwijgen voltrekken. Het programma telt slechts twee eet- en drinkpauzes van een half uur. Het ZCA zorgt voor soep. Deelname is gratis voor abonnementhouders, de anderen betalen 10 euro.

Opgave: stiltedag@zenamsterdam.nl